Трюфелі: сама їхня назва вже є синонімом розкоші. Ці делікатеси належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки в короткий проміжок часу раз на рік. Але це не головна причина високої вартості унікальних грибів.
Трюфелі – рід делікатесних грибів, з підземними сумчастими бульбовими плодами.
Існують сотні різновидів трюфелів, але найдорожчими є чорні трюфелі з Перигора у Франції і білі з Умбрії і П’ємонту в Італії.
Чорні трюфелі (французькі, літні, перигорські) ростуть в землі поблизу дубів і беріз. Чорно-коричневі зовні, такі гриби мають червоно-коричневий колір всередині. Відрізняються сильним, стійким, своєрідним і дуже виразним ароматом і злегка горіховим смаком.
Білий трюфель (італійський, п’ємонтський) – більш рідкісний вид, ніж чорний, тому найбільш цінується серед грибів. Зовні має схожість з топінамбуром, має коричневу шкірку і світлу м’якоть з червоними прожилками. У білих трюфелів аромат ще більш чітко виражений, ніж у темних.
Трюфелі зароджуються й виростають завдяки симбіотичному зв’язку з деревами, до коріння яких вони чіпляються. Від дерева вони черпають воду і поживні речовини. Тому хороші трюфелі можуть з’явитися тільки у здорових дерев.
Урожай трюфелів може сильно відрізнятися від року в рік. Безумовно найкращі трюфелі завжди будуть мати високу ціну, але в роки поганого врожаю ціна може злетіти вдвічі, а то й утричі.
Висока вартість цих грибів обумовлена специфікою умов для їхнього росту, методом їхнього збирання, зберігання і звичайно ж витонченим смаком і ароматом.
Збір трюфелів – складний процес, що вимагає підвищеної акуратності і тривалої підготовки. Трюфелі ростуть по одному, кожен клуб розташований окремо і повинен бути вилучений з кореня дерева так, щоб не пошкодити його. Шукають місця із земляними грибами свині, чутливі до їхнього запаху. Також для цього використовують спеціально навчених собак.
Гурмани та кулінари по всьому світу погоджуються, що існує зовсім небагато продуктів, які можуть зрівнятися за смаковими враженням зі свіжим трюфелем.
При цьому унікальні гриби в кулінарії є універсальними, вони можуть бути використані для приготування багатьох страв. Але найкраще трюфелі проявляють свої якості з нейтральним доповненням, яке не затьмарювало б їхній неповторний аромат.
Трюфелі використовують як начинку, для соусів, додають в страви з рису, яєць, в пасти, тонко нарізаючи на спеціальній тертці.
Знайти даний делікатес Ви можете на відділі “Елітного алкоголю”.

Trufel TartufLanghe

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *